Útvonal|Képzéseink|Mesterképzések|Formatervező művész MA
Tartalmi elemek

Formatervező művész MA

ugrás az oldal tetejére

Mit fogok tanulni?

A képzés célja formatervező művészek képzése, akik megszerzett tervezői és tudományos ismereteik birtokában, tudatos és felelősségteljes tervezői magatartásukkal képesek felismerni a társadalom és kultúra, valamint a piacgazdaság és a környezet kihívásait, és tudnak azokra a design és formatervezés eszközeivel rugalmas, hatékony és innovatív megoldásokkal reagálni. Munkájukat a termék-formatervezés és a termékfejlesztés, továbbá a designkutatás valamennyi fázisában képesek önállóan és más szakemberekkel együttműködve, csoportmunkában is végezni, akár a formatervező- és designkutató-csoportok vezetőjeként is. Felkészültek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására.

Az alkotó ember kulturális küldetését vállaló, értéket teremtő, értékeket közvetítő és védő, ennek érdekében széleskörű kommunikációs készségekkel – számítástechnika, idegen nyelv, vizuális technikák – felvértezett alkotó értelmiségi ember a képzés célja.

Az Alkalmazott Művészeti Intézetben huszonnégy évvel ezelőtt – az országban másodikként – indult el a felsőfokú formatervező képzés. Valódi univerzitásba ágyazva, az ökológiai szemlélettel rendelkező Simonyi Károly Kar keretében. Design-értelmezésünk műfajhatárok nélkül öleli fel a beruházási javakon és fogyasztási-, használati tárgyakon kívül a környezeti- és szolgáltatási rendszerek kialakítását, az arculattervezés és a vizuális kultúra területeit is. A Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió lehetőségeire építve indult a kerámia-üveg formatervezők képzése. Ezzel, a hagyományosan kézműves iparművészeti területtel teljesedett ki profilunk. Az Ipari Formatervezők Nemzetközi Tanácsa 1999-ben Magyarországról elsőként vette fel soraiba az Alkalmazott Művészeti Intézetet.

A művészeti szakokon hallgatóink elsajátítják mindazokat a művészeti, tervezési, modellezési, alkotási ismereteket, amelyek egy igazán jó művésznek szükségesek. Az oktatás többnyire önálló alkotómunkán és műhelymunkán, kis csoportos konzultációkon alapul; hallgatóink nem csak tanulnak, de tapasztalatokon, élményeken, saját alkotómunkán keresztül válnak igazi művészekké.

Milyen főbb témakörök vannak?

A Formatervező Tanszéken négy fő tervezési irányultsággal folyik a képzés. Ezek: a klasszikus tárgy- és terméktervezés, a szilikát-kerámia-üveg-betontervezés, a csomagolástervezés, valamint a bútor- és környezettervezés.

  • Alapozó tárgyak: Rajz-festészet, Plasztika, Kreatív tervezés, formatervezési ismeretek, elméleti stúdiumok
  • Szakági ismeretek: Formatanulmányok, műszaki ismeretek, konstrukciós ismeretek, szakmai ábrázolás, tipográfia, design-kommunikáció (szakgrafika), szín- és felületképzés, termékergonómia, modellezési ismeretek, művészettörténet.
  • Szakelmélet: Statika, épületszerkezettan, épületgépészet, villamosság, szaktörténet
  • Differenciált szakmai ismeretek: Tárgy- és környezet (bútor-formatervezés), csomagolásgrafikai formatervezés, üveg-és kerámia formatervezés, filozófia, logika, kortárs tárgy, designtörténet, művészet és designszociológia.

Miért jó Soproni diáknak lenni?

Sopron gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező, Ausztria határán fekvő dinamikusan fejlődő történelmi város.

Az Egyetem híres Selmeci hagyományai segítenek a beilleszkedésben, a ránk jellemző összetartó évfolyamközösség kialakulásában, és egy életre szóló, felejthetetlen élményt biztosítanak!

E nagy múltú hagyományok átvétele mellett a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Alkalmazott Művészeti Intézet is törekedett közösségi életének sajátos karakterű kifejezésére. Az alkalmazott művészek Zsennyei Alkotóháza minden év őszén helyet ad az elsősök beavató szertartásának. A farsangi jelmezes rendezvényeket az AMI másodéves hallgatói szervezik, egy-egy téma köré csoportosítva. A végzős hallgatók búcsúztatására május elején kerül sor. Az Intézet aulájában felállított faoszlopba ütött monogramos szög emlékeztet az együtt eltöltött évekre. 1997-ben az AMI hallgatóiból alakult a Workshopron Egyesület. Többnapos rendezvényeikre meghívják a rokon intézmények hallgatói képviselőit, s közös team-munkában egy aktuális formatervezési feladatot oldanak meg. Az Egyesület „yf” címmel tervezőművészeti kiadványt szerkeszt, mely példaszerű kísérlet a különböző intézményekben tanuló tervezőművész hallgatók összefogására.

Karunk hallgatóbarát ügyintézése szintén régi hagyományokon alapszik, melyet az tud igazán értékelni, akinek volt már dolga automatikus ügyintéző rendszerrel.

Kihasználhatod karunk széles képzési spektrumát. Szabadon választható tantárgyak keretében bekapcsolódhatsz karunkon folyó más képzési területhez tartozó képzésekbe.

Tanulmányaid egy részét külföldön is folytathatod.

Új és felújított kollégiumaink kulturált elhelyezést, jó kikapcsolódási, sportolási, testedzési lehetőségeket biztosítanak.

Teljesen új épületben, a legmodernebb eszközökkel végezheted a gyakorlatokat, vagy kapcsolódhatsz be valódi ipari kutatási és innovációs projektekbe.

Milyen ösztöndíj lehetőségeim vannak?

A hallgatók egy része szervezett módon vehet részt különféle mobilitási programokban, vagyis karunk szakmai kapcsolatai révén jut el külföldi intézményekbe, és tölt el ott anyagi és szakmai támogatással néhány hónapot. Ezek közül európai szinten is a legnépszerűbb a 2014-től megújult Erasmus+ program, melynek keretében lehetőség van egy félévet vagy akár egy teljes tanévet egy kiválasztott külföldi felsőoktatási intézményben teljesíteni.

Emellett számos egyetemi illetve nemzeti ösztöndíj lehetőségek vannak. Az aktuális kiírásokról az “Ösztöndíj lehetőségek” menüpontban olvashatsz.

Milyen elhelyezkedési lehetőségeim vannak?

A szakunkon végzett okleveles formatervező művészek számos elhelyezkedési lehetőséggel élhetnek. Lehetnek önálló tervezőművészek, designvállalkozások vezetői, designstúdiónál tervezők vagy akár vezetők is, kreatív ügynökségeknél és reklámcégeknél tervezők, termelő és szolgáltató cégeknél vezetőtervezők, illetve bármilyen designtevékenység szervezői, irányítói illetve vezetői.

Milyen továbblépési lehetőségeim vannak?

A két éves mesterképzés célja, hogy a végzett hallgatók átfogó szakmai ismerettel és kellő gyakorlattal kezdhessék meg szakmai karrierjüket, illetve hazai és nemzetközi posztgraduális képzésre jelentkezhessenek.

A formatervező művész mesterdiploma megszerzése után mindazok a hazai és külföldi továbbképzési lehetőségek rendelkezésre állnak, amelyek magasabb képzettségi fokozat elérését biztosítják: Magyar Iparművészeti Egyetem DLA Iskola, valamint a Soproni Egyetem Doktori Iskolája.

Jelentkezz!

Örülünk, hogy felkeltettük az érdeklődésedet, a jelentkezési információkat megtudhatod a felvi oldalán!

Amennyiben előkészítő tanfolyamon vennél részt a felvételi előtt, látogass el hozzánk az AMI-előkészítőre! Tanfolyamunk a felvételi felkészítés mellett műtermi foglalkozásokat, továbbképzéseket, egyéb szakmai rendezvényeket foglal magában. Az építészet, a formatervezés és a tervezőgrafika iránt érdeklődők modulrendszerünkben rajzot, plasztikát és tervezést sajátíthatnak el.

 
ugrás az oldal tetejére


Előző Tartalomjegyzék Fel Következő

Elérhetőségek

Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: fmk-dekani@uni-sopron.hu