Útvonal|Képzéseink|Mesterképzések|Építőművész MA
Tartalmi elemek

Építőművész MA

ugrás az oldal tetejére

Mit fogok tanulni?

A művészeti típusú építészképzés sajátossága, hogy szemléletében és tematikájában képviseli az építészet művészeti- és műszaki aspektusainak egységét, segíti az ehhez szükséges alkotói készségeknek, műveltségnek és ismereteknek az elsajátítását.

Az egyetemi mesterképzés során az alapképzésben elsajátított készségeknek, ismereteknek a korábbinál önállóbb, egyéni-, illetve csoportmunkában történő tovább építése történik, az építészeti-építőművészeti alkotó munkában szükséges szintetizáló készségek elsajátításával, a tervek és alkotások valóságos helyzetekhez kötődő „társadalmasítása” eszközeivel. A mesterszintű építőművész képzés célja olyan szakemberek képzése, akik képesek a környezetalakítás, a legtágabban értelmezett építészet bármely területén a társadalom mindenkori állapotát kifejező művészi igényű építészeti alkotások létrehozására.

Sopronban 1994 óta folyik alkalmazott művészeti képzés. Az eredetileg némileg mostoha körülmények között indult, kis létszámú, de lelkes oktatókból és hallgatókból álló csoport mára az ország egyik legelismertebb művészeti képzésévé vált, ahol a hallgatók egy felújított épületben, modern eszközökkel, és kitűnő oktatóktól sajátíthatják el az építőművészeti, formatervezési, tervezőgrafikai ismereteket.

Büszkék vagyunk a rangsorokban elfoglalt helyünkre, neves oktatóinkra, és kitűnő felszereltségünkre egyaránt. Azonban, amikor megkérdezzük hallgatóinkat, hogy mitől igazán jó a soproni képzés, általában azt válaszolják: azért, mert itt fontosnak tartják a hallgatókat, személyesen foglalkoznak velünk, jó a kapcsolat az oktatóinkkal – és erre vagyunk a legbüszkébbek.

A művészeti szakokon hallgatóink elsajátítják mindazokat a művészeti, tervezési, modellezési, alkotási ismereteket, amelyek egy igazán jó művésznek szükségesek. Az oktatás többnyire önálló alkotómunkán és műhelymunkán, kis csoportos konzultációkon alapul; hallgatóink nem csak tanulnak, de tapasztalatokon, élményeken, saját alkotómunkán keresztül válnak igazi művészekké.

Milyen főbb témakörök vannak?

  • Művészeti stúdiumok
  • Szaktervezési stúdiumok: település-, belsőépítészeti, bútor-, táj- és kerttervezés, épületszerkezetek, épületgépészet, kivitelezés
  • Szakmaközi stúdiumok: önálló és team projektek
  • Tervezéselmélet
  • Művészettudományok: kortárs építészet, design és képzőművészet, innováció
  • Bölcsészet- és szaktudományok: antropológia, filozófia, hermeneutika, ökológia, fenntartható fejlődés. grafika, menedzsment, szellemi tulajdonvédelem

Miért jó Soproni diáknak lenni?

Sopron gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező, Ausztria határán fekvő dinamikusan fejlődő történelmi város.

Az Egyetem híres Selmeci hagyományai segítenek a beilleszkedésben, a ránk jellemző összetartó évfolyamközösség kialakulásában, és egy életre szóló, felejthetetlen élményt biztosítanak!

E nagy múltú hagyományok átvétele mellett a fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Alkalmazott Művészeti Intézet is törekedett közösségi életének sajátos karakterű kifejezésére. Az alkalmazott művészek Zsennyei Alkotóháza minden év őszén helyet ad az elsősök beavató szertartásának. A farsangi jelmezes rendezvényeket az AMI másodéves hallgatói szervezik, egy-egy téma köré csoportosítva. A végzős hallgatók búcsúztatására május elején kerül sor. Az Intézet aulájában felállított faoszlopba ütött monogramos szög emlékeztet az együtt eltöltött évekre. 1997-ben az AMI hallgatóiból alakult a Workshopron Egyesület. Többnapos rendezvényeikre meghívják a rokon intézmények hallgatói képviselőit, s közös team-munkában egy aktuális formatervezési feladatot oldanak meg. Az Egyesület „yf” címmel tervezőművészeti kiadványt szerkeszt, mely példaszerű kísérlet a különböző intézményekben tanuló tervezőművész hallgatók összefogására.

Karunk hallgatóbarát ügyintézése szintén régi hagyományokon alapszik, melyet az tud igazán értékelni, akinek volt már dolga automatikus ügyintéző rendszerrel.

Kihasználhatod karunk széles képzési spektrumát. Szabadon választható tantárgyak keretében bekapcsolódhatsz karunkon folyó más képzési területhez tartozó képzésekbe.

Tanulmányaid egy részét külföldön is folytathatod.

Új és felújított kollégiumaink kulturált elhelyezést, jó kikapcsolódási, sportolási, testedzési lehetőségeket biztosítanak.

Teljesen új épületben, a legmodernebb eszközökkel végezheted a gyakorlatokat, vagy kapcsolódhatsz be valódi ipari kutatási és innovációs projektekbe.

Milyen ösztöndíj lehetőségeim vannak?

A hallgatók egy része szervezett módon vehet részt különféle mobilitási programokban, vagyis karunk szakmai kapcsolatai révén jut el külföldi intézményekbe, és tölt el ott anyagi és szakmai támogatással néhány hónapot. Ezek közül európai szinten is a legnépszerűbb a 2014-től megújult Erasmus+ program, melynek keretében lehetőség van egy félévet vagy akár egy teljes tanévet egy kiválasztott külföldi felsőoktatási intézményben teljesíteni.

Emellett számos egyetemi illetve nemzeti ösztöndíj lehetőségek vannak. Az aktuális kiírásokról az “Ösztöndíj lehetőségek” menüpontban olvashatsz.

Milyen elhelyezkedési lehetőségeim vannak?

Az átfogó szemléletű képzés biztos alapot képez több szakág koordinálásához és számos speciális szakterület irányába való továbbképzéshez.

Milyen továbblépési lehetőségeim vannak?

A mester szak elvégzése után mindazok a továbbképzési lehetőségek rendelkezésre állnak, melyek általában az építész, illetve a művészeti továbbképzést jelentik. Doktori, illetve mesterfokozat szerezhető az Iparművészeti Egyetem Építész Doktori Iskoláján (DLA). Ugyancsak továbbképzési lehetőség a Magyar Építőművész Szövetség szervezésében működő építész mesteriskolai program, melynek kétéves ciklusa után vezető tervezői minősítés pályázható.

Jelentkezz!

Örülünk, hogy felkeltettük az érdeklődésedet, a jelentkezési információkat megtudhatod a felvi oldalán!

 
ugrás az oldal tetejére


Előző Tartalomjegyzék Fel Következő

Elérhetőségek

Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: fmk-dekani@uni-sopron.hu