Útvonal|Képzéseink|Alapképzések|Mechatronikai mérnöki BSc
Tartalmi elemek

Mechatronikai mérnöki BSc

ugrás az oldal tetejére

Mit fogok tanulni?

A mechatronikai mérnökképzés három részterületből áll: gépészet, villamosság és informatika. Az informatika rohamos fejlődésének köszönhetően a mesterséges intelligencia hordozója az elektronika lett, vagyis az elektronikai és informatikai elemek teljesen beépültek a gépészeti rendszerekbe. A műszaki berendezéseket már nem lehet mechanikai, elektronikus, vagy informatikai egységekre szedni, ezért hatékony eredmény csak az egyes területek összefonódásával érhető el. Mindez megköveteli a több műszaki területen jártas szakemberek képzését.

A mechatronikai mérnökök fő tevékenysége, az integrált, mesterséges intelligenciával rendelkező rendszerek üzemeltetése, illetve mesterszintű végzettséggel, a mechatronikai rendszerek tervezése. A mechatronika tehát az intelligens gépek és a jövő tudománya.

A mechatronikai mérnökképzésünkben nem a tömegképzésre szeretnénk fektetni a hangsúlyt, hanem arra, hogy a kis csoportos oktatásban minden hallgató megkaphatja a személyes mentorálást az oktatóktól.

Milyen specializációk vannak?

Folyamatmérnök specializáció

Milyen főbb témakörök vannak?

A képzés során több tantárgycsoportból kell teljesíteni a megadott kreditszámot:

  • Természettudományi alapismeretek (1-4. félév)
  • Gépészeti blokk (1-4. félév)
  • Műszaki informatika blokk (1-4. félév)
  • Elektrotechnika és méréstechnika blokk (2-6. félév)
  • Mechatronikai blokk (1-7. félév)
  • Gazdasági és humán ismeretek blokk (1-6. félév)
  • Folyamatmérnök specializációhoz tartozó tantárgyak (4-7. félév)
  • Kritérium tárgyak (5-6. félév)
  • Szabadon választható tárgyak (1-6. félév)

A kritérium tárgyak mellett a kötelező (A) tantárgyakból 160, a kötelezően választható (B) tantárgyakból 40, a szabadon választható (C) tantárgyakból pedig 10 kreditet kell teljesíteni.

Miért jó Soproni diáknak lenni?

Mert gyakorlatias képzésben vehetsz részt, az ország egyik legmodernebb, akkreditált FESTO oktatólaboratóriumában.

Az egyetem oktatói elektronika, géptan és informatikai területeken is több évtizedes szakmai múlttal rendelkeznek, így minden olyan elméleti és gyakorlati tudást átadnak a hallgatóknak, amely teljes körűen megalapozza a vállalati életben elvártakat. A gyakorlati képzésen évtizedes tapasztalattal, céges rendszereket kiválóan ismerő és fejlesztő szakemberek, vezetők biztosítják a speciális ismereteket, legyen szó gépészetről, automatikáról, informatikai, elektronikai, vagy épp gyártástechnológiai ismeretekről. Ez azt jelenti, hogy a hallgatók a képzés végére rendszerszintű, komplex elméleti és gyakorlati ismeretekkel fognak rendelkezni.

Sopron gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező, Ausztria határán fekvő dinamikusan fejlődő történelmi város.

..

Milyen ösztöndíj lehetőségeim vannak?

A hallgatók egy része szervezett módon vehet részt különféle mobilitási programokban, vagyis karunk szakmai kapcsolatai révén jut el külföldi intézményekbe, és tölt el ott anyagi és szakmai támogatással néhány hónapot. Ezek közül európai szinten is a legnépszerűbb a 2014-től megújult Erasmus+ program, melynek keretében lehetőség van egy félévet vagy akár egy teljes tanévet egy kiválasztott külföldi felsőoktatási intézményben teljesíteni.

Emellett számos egyetemi illetve nemzeti ösztöndíj lehetőségek vannak. Az aktuális kiírásokról az “Ösztöndíj lehetőségek” menüpontban olvashatsz.

Milyen elhelyezkedési lehetőségeim vannak?

A mechatronikai mérnökök iránt nagyon nagy a kereslet minden olyan területen, ahol automatikus gyártóberendezéseket használnak.

Milyen továbblépési lehetőségeim vannak?

Az alapszak elvégzése után több továbbtanulási lehetőséged van, mint a Faipari mérnök mesterszak, vagy bármely más mesterszak műszaki területen.

Jelentkezz!

Örülünk, hogy felkeltettük az érdeklődésedet, a jelentkezési információkat megtudhatod a felvi oldalán!

Az oldalon pontszámító kalkulátort is találsz, ahol kiszámíthatod pontszámodat. Fontos információ, hogy a pontszámításhoz azokat az érettségi eredményeket veheted számításba, amelyeket a felvi.hu oldalon a faipari mérnök alapszaknál találsz. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy a faipari szakközépiskolában végzettek Faipari alapismeretekből is érettségizhetnek, és kérhetik ezen eredményük felvételi pontszámításban történő figyelembe vételét.

 
ugrás az oldal tetejére


Előző Tartalomjegyzék Fel Következő

Elérhetőségek

Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: fmk-dekani@uni-sopron.hu