Útvonal|Képzéseink|Alapképzések|Mechatronikai mérnöki BSc (duális)
Tartalmi elemek

Mechatronikai mérnöki BSc (duális)

ugrás az oldal tetejére

Mi a duális képzés célja?

A duális képzés célja, hogy a hallgatóink tapasztalt szakemberek iránymutatásai alapján megismerkedhessenek leendő szakmájuk gyakorlati kérdéseivel. A hallgatóknak vállalati tartózkodásuk alatt lehetőségük nyílik elméleti tudásuk gyakorlati tudássá történő elmélyítésére, mely így sokkal komplexebb ismeretet biztosít számukra (technológia megismerése, kreativitás, felelősségvállalás, csapatmunka, szakmai nyelv, stb.), készség szintre fejleszti elméleti tudásuk alkalmazását. A duális képzés egyik alapelve tehát, hogy a Hallgató egyetemi hallgatói jogviszonyban tanul és emellett folytat duális képzési tanulmányokat vállalati együttműködésben.

Bővebb információ a duális képzésünkről a dualis.uni-sopron.hu oldalon érhető el. 

Mit fogok tanulni?

A duális képzésünk esetén az egyetemi szakasza együtt halad a “hagyományos” képzéssel, így annak kritériumrendszere alapján működik a képzésünk.

A mechatronikai mérnökképzés három részterületből áll: gépészet, villamosság és informatika. Az informatika rohamos fejlődésének köszönhetően a mesterséges intelligencia hordozója az elektronika lett, vagyis az elektronikai és informatikai elemek teljesen beépültek a gépészeti rendszerekbe. A műszaki berendezéseket már nem lehet mechanikai, elektronikus, vagy informatikai egységekre szedni, ezért hatékony eredmény csak az egyes területek összefonódásával érhető el. Mindez megköveteli a több műszaki területen jártas szakemberek képzését.

A mechatronikai mérnökök fő tevékenysége, az integrált, mesterséges intelligenciával rendelkező rendszerek üzemeltetése, illetve mesterszintű végzettséggel, a mechatronikai rendszerek tervezése. A mechatronika tehát az intelligens gépek és a jövő tudománya.

A mechatronikai mérnökképzésünkben nem a tömegképzésre szeretnénk fektetni a hangsúlyt, hanem arra, hogy a kis csoportos oktatásban minden hallgató megkaphatja a személyes mentorálást az oktatóktól.

A duális képzés nem más, mint az egyetemi képzés és a vele párhuzamosan folyó szakmai gyakorlati képzés, melynek célja, hogy a hallgatóink tapasztalt szakemberek iránymutatásai alapján megismerkedhessenek leendő szakmájuk gyakorlati kérdéseivel. A hallgatóknak vállalati tartózkodásuk alatt lehetőségük nyílik elméleti tudásuk gyakorlati tudássá történő elmélyítésére, mely így sokkal komplexebb ismeretet biztosít számukra (technológia megismerése, kreativitás, felelősségvállalás, csapatmunka, szakmai nyelv, stb.), készség szintre fejleszti elméleti tudásuk alkalmazását. Egy évet tekintve a hallgató 26 hetet az egyetemen, míg 22 hetet vállalatnál tölt.

A duális képzésben az alapképzéstől eltérően a páratlan (őszi) félévek 6-8 hétből, míg a páros (tavaszi) félévek 14-16 hétből állnak.

Milyen specializációk vannak?

Folyamatmérnök specializáció

Milyen főbb témakörök vannak?

A képzés során több tantárgycsoportból kell teljesíteni a megadott kreditszámot:

  • Természettudományi alapismeretek (1-4. félév)
  • Gépészeti blokk (1-4. félév)
  • Műszaki informatika blokk (1-4. félév)
  • Elektrotechnika és méréstechnika blokk (2-6. félév)
  • Mechatronikai blokk (1-7. félév)
  • Gazdasági és humán ismeretek blokk (1-6. félév)
  • Folyamatmérnök specializációhoz tartozó tantárgyak (4-7. félév)
  • Kritérium tárgyak (5-6. félév)
  • Szabadon választható tárgyak (1-6. félév)

A kritérium tárgyak mellett a kötelező (A) tantárgyakból 160, a kötelezően választható (B) tantárgyakból 40, a szabadon választható (C) tantárgyakból pedig 10 kreditet kell teljesíteni.

Miért jó Soproni diáknak lenni?

Mert gyakorlatias képzésben vehetsz részt, az ország egyik legmodernebb, akkreditált FESTO oktatólaboratóriumában.

Az egyetem oktatói elektronika, géptan és informatikai területeken is több évtizedes szakmai múlttal rendelkeznek, így minden olyan elméleti és gyakorlati tudást átadnak a hallgatóknak, amely teljes körűen megalapozza a vállalati életben elvártakat. A gyakorlati képzésen évtizedes tapasztalattal, céges rendszereket kiválóan ismerő és fejlesztő szakemberek, vezetők biztosítják a speciális ismereteket, legyen szó gépészetről, automatikáról, informatikai, elektronikai, vagy épp gyártástechnológiai ismeretekről. Ez azt jelenti, hogy a hallgatók a képzés végére rendszerszintű, komplex elméleti és gyakorlati ismeretekkel fognak rendelkezni.

Sopron gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező, Ausztria határán fekvő dinamikusan fejlődő történelmi város.

Az Egyetem híres Selmeci hagyományai segítenek a beilleszkedésben, a ránk jellemző összetartó évfolyamközösség kialakulásában, és egy életre szóló, felejthetetlen élményt biztosítanak! Karunk hallgatóbarát ügyintézése szintén régi hagyományokon alapszik, melyet az tud igazán értékelni, akinek volt már dolga automatikus ügyintéző rendszerrel.

Kihasználhatod karunk széles képzési spektrumát. Szabadon választható tantárgyak keretében bekapcsolódhatsz karunkon folyó más képzési területhez tartozó képzésekbe, így az alkalmazott művészeti képzésekbe, informatikai képzésbe.

Bekapcsolódhatsz számos nemzetközi és hazai kutatásba, melyek révén olyan ismeretekre tehetsz szert, amelyek újdonságtartalma miatt csak kevesen tudnak.

Tanulmányaid egy részét külföldön is folytathatod.

Új és felújított kollégiumaink kulturált elhelyezést, jó kikapcsolódási, sportolási, testedzési lehetőségeket biztosítanak.

Teljesen új épületben, a legmodernebb eszközökkel végezheted a gyakorlatokat, vagy kapcsolódhatsz be valódi ipari kutatási és innovációs projektekbe.

Mert szoros kapcsolatban állunk a régió legnagyobb, sikeres cégeivel (Autoliv, IKEA Industries Magyarország Kft., Hirschler Üvegipari Vállalkozás), akik részt vesznek a gyakorlati oktatásban és örömmel várják a végzett mérnököket.

Milyen ösztöndíj lehetőségeim vannak?

A hallgatók egy része szervezett módon vehet részt különféle mobilitási programokban, vagyis karunk szakmai kapcsolatai révén jut el külföldi intézményekbe, és tölt el ott anyagi és szakmai támogatással néhány hónapot. Ezek közül európai szinten is a legnépszerűbb a 2014-től megújult Erasmus+ program, melynek keretében lehetőség van egy félévet vagy akár egy teljes tanévet egy kiválasztott külföldi felsőoktatási intézményben teljesíteni.

Emellett számos egyetemi illetve nemzeti ösztöndíj lehetőségek vannak. Az aktuális kiírásokról az “Ösztöndíj lehetőségek” menüpontban olvashatsz.

Milyen elhelyezkedési lehetőségeim vannak?

A mechatronikai mérnökök iránt nagyon nagy a kereslet minden olyan területen, ahol automatikus gyártóberendezéseket használnak.

Duális képzésen ugyan a terhelés fokozottabb (egyetemi tanulmányok és munka), de munkavállalóként/hallgatóként pénzkereseti lehetősége van amivel finanszírozni tudja tanulmányait (jelenlegi - 2017-os - iránymutatások alapján 82.875 Ft munkabért fizet a vállalat a hallgatóknak az év mind a 12 hónapjában), emellett 3,5 év gyakorlattal fog rendelkezni, ami „pályakezdőként” nagy előny lesz.

A soproni mechatronikai képzés partnerlistája folyamatosan bővül és többek között az Autoliv Kft, a Hirschler Üvegipari Vállalkozás, IKEA Industry Magyarország Kft, ADS-Europe, BFSI Kft és a Somatech Kft képezik a biztos partnerek listáját.

Milyen továbblépési lehetőségeim vannak?

Az alapszak elvégzése után több továbbtanulási lehetőséged van, mint a Faipari mérnök mesterszak, vagy bármely más mesterszak műszaki területen.

Jelentkezz!

A duális képzésre történő jelentkezés pontos menetét a Duális képzés, felvételi jelentkezés menete oldalon találod.

 
ugrás az oldal tetejére


Előző Tartalomjegyzék Fel Következő

Elérhetőségek

Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: fmk-dekani@uni-sopron.hu