Útvonal|Képzéseink|Felsőfokú szakképzések|Gazdaságinformatika FOSZK
Tartalmi elemek

Gazdaságinformatika felsőoktatási szakképzés

ugrás az oldal tetejére

Mit fogok tanulni?

A felsőoktatási szakképzés célja olyan gazdaságinformatikus szakemberek képzése, akik képesek a valós üzleti folyamatok megértésére, a folyamatokban rejlő problémák megoldásában szakmai irányítás mellett történő részvételre, az információtechnológia korszerű lehetőségeinek kihasználására, az üzleti informatikai feladatok megoldására, azok menedzselésének támogatására, az információtechnológiailag támogatott üzleti alkalmazások vállalati szintű, modellszemléletű alkalmazására, továbbá megfelelő ismeretekkel rendelkeznek a képzés következő ciklusában történő folytatásához.A Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Informatikai és Gazdasági Intézete 2014 őszétől elindította a felsőoktatási szakképzést gazdaságinformatikus szakon (GAIN FOSZK néven). A 4 féléves képzés során 90 kredit értékben kell tárgyakat teljesíteni (az első 3 félévben), majd egy 30 kredites, egész féléves szakmai gyakorlat vár a résztvevőkre. A képzés nem ad BSc-végzettséget, az elérhető szakképzettség neve: "felsőfokú gazdaságinformatikus-asszisztens".

Milyen főbb témakörök vannak?

A képzés során több tantárgycsoportból kell teljesíteni a megadott kreditszámot:

  • Természettudományos alapismeretek (1–2. félév)
  • Gazdasági és humán ismeretek (2-3. félév)
  • Szakmai törzsanyag (1-2. félév)
  • Választott specializációhoz tartozó tantárgyak (1-4. félév)
  • Szabadon választható tárgyak (2-4. félév)

A kritérium tárgyak mellett a kötelező (A) tantárgyakból 118, a szabadon választható (C) tantárgyakból pedig 2 kreditet kell teljesíteni.

Miért jó soproni diáknak lenni?

Sopron gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező, Ausztria határán fekvő dinamikusan fejlődő történelmi város.

Az Egyetem híres Selmeci hagyományai segítenek a beilleszkedésben, a ránk jellemző összetartó évfolyamközösség kialakulásában, és egy életre szóló, felejthetetlen élményt biztosítanak! Karunk hallgatóbarát ügyintézése szintén régi hagyományokon alapszik, melyet az tud igazán értékelni, akinek volt már dolga automatikus ügyintéző rendszerrel.

Kihasználhatod karunk széles képzési spektrumát. Szabadon választható tantárgyak keretében bekapcsolódhatsz karunkon folyó más képzési területhez tartozó képzésekbe, így az alkalmazott művészeti képzésekbe, informatikai képzésbe.

Bekapcsolódhatsz számos nemzetközi és hazai kutatásba, melyek révén olyan ismeretekre tehetsz szert, amelyek újdonságtartalma miatt csak kevesen tudnak.

Tanulmányaid egy részét külföldön is folytathatod.

Új és felújított kollégiumaink kulturált elhelyezést, jó kikapcsolódási, sportolási, testedzési lehetőségeket biztosítanak.

Teljesen új épületben, a legmodernebb eszközökkel végezheted a gyakorlatokat, vagy kapcsolódhatsz be valódi ipari kutatási és innovációs projektekbe.

Milyen ösztöndíj lehetőségeim vannak?

A hallgatók egy része szervezett módon vehet részt különféle mobilitási programokban, vagyis karunk szakmai kapcsolatai révén jut el külföldi intézményekbe, és tölt el ott anyagi és szakmai támogatással néhány hónapot. Ezek közül európai szinten is a legnépszerűbb a 2014-től megújult Erasmus+ program, melynek keretében lehetőség van egy félévet vagy akár egy teljes tanévet egy kiválasztott külföldi felsőoktatási intézményben teljesíteni.

Emellett számos egyetemi illetve nemzeti ösztöndíj lehetőségek vannak. Az aktuális kiírásokról az “Ösztöndíj lehetőségek” menüpontban olvashatsz.

A gazdaságinformatikus-asszisztensek alkalmasak:

   • a közgazdasági és az informatikai szakterületek ismeretanyagának alkalmazására;
   • üzleti folyamatok megértésére, szakmai irányítás mellett történő elemzésére, a folyamatokhoz kapcsolódó egyszerű programozási feladatok végrehajtására;
   • adatbázisok tervezésében, létrehozásában és menedzselésében való részvételre;
   • gazdasági alkalmazások működtetésére, a működtetés, valamint a kockázatok, a változások és a különböző szoftververziók alkalmasságának felismerésére, alapszintű menedzselésére.

A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető munkakörök:

   • 2151 Adatbázis-tervező és -üzemeltető
   • 2152 Rendszergazda
   • 2153 Számítógép-hálózati elemző, üzemeltető
   • 2159 Egyéb adatbázis- és hálózati elemző, üzemeltető
   • 3141 Informatikai és kommunikációs rendszereket kezelő technikus
   • 3142 Informatikai és kommunikációs rendszerek felhasználóit támogató technikus
   • 3143 Számítógéphálózat- és rendszertechnikus

Milyen továbblépési lehetőségeim vannak?

A felsőfokú szakképzés elvégzése után továbbtanulási lehetőséged van továbbtanulni gazdaságinformatikus alapszak irányba.

Jelentkezz!

Örülünk, hogy felkeltettük az érdeklődésedet, a jelentkezési információkat megtudhatod a felvi oldalán!

Az oldalon pontszámító kalkulátort is találsz, ahol kiszámíthatod pontszámodat. Fontos információ, hogy a pontszámításhoz azokat az érettségi eredményeket veheted számításba, amelyeket a felvi oldalán a felsőoktatási szakképzések között a gazdaságinformatikus lehetőségnél találsz.

 
ugrás az oldal tetejére


Előző Tartalomjegyzék Fel Következő

Elérhetőségek

Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: fmk-dekani@uni-sopron.hu