Az AMI oktatója is részt vett a magyar fejlesztésű Bogányi-zongora kivitelezésében

(Források: index.hu és magyarnemzet.hu)

Több magyar híroldal is beszámolt a közszolgálati televízió adása alapján arról, hogy Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és konstruktőrök csoportja egy új elképzelés és technológia alapján immáron hat éve épített egy teljesen egyedi formájú és felépítésű zongorát.

A hangszer kifejlesztésében részt vett a Simonyi Károly Kar Alkalmazott Művészeti Intézetének oktatója Üveges Péter ipari formatervező is. Az AMI művésztanára főtervező-dizájnerként működött közre az újfajta konstrukció megtervezésében, melyet a világon elsőként sikerült kifejleszteniük.

"Újabb mérföldkőhöz érkezett a Bogányi-zongora: a hangszer vasöntvény tartószerkezetét kiváltó új, kompozit erőközpontot fejlesztett ki és épített meg a világon elsőként Bogányi Gergely zongoraművész és csapata – hangzott el a közszolgálati televízió szerdai adásában." - lehet olvasni az index.hu oldalán.

"A megvalósításhoz szakembereket keresett maga mellé, és több mint hét év alatt készítették el az áramvonalas „csodazongora” prototípusát a vágyott hangzással, amely 2015 januárjában debütált. A kivitelezésben többek között Bolega Attila főkonstruktőr, Üveges Péter főtervező-dizájner, valamint Cs. Nagy József zenetechnikus, intonációs szakember működtek közre." - írja a magyarnemzet.hu.

A technológiai vívmány célja, hogy biztonságosan és stabilan tartsa azt a 21-22 tonna feszítőerőt, ami ránehezedik. Mindemellett a hangzás stabilitásában is jelentős szerepe van.

A konstrukrőr csapat (Fotó: Archív, Forrás: magyarnemzet.hu)

A konstrukrőr csapat (jobbról a második Üveges Péter, karunk oktatója)
Fotó: Archív, Forrás: magyarnemzet.hu

Elérhetőségek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar
9400 Sopron, Bajcsy-Zs. u. 4.
B épület, 2. emelet
Tel.: (99) 518-101
E-mail: skk-dekani@uni-sopron.hu